“Genellikle koroner damar dediğimiz kalbin kendi kas dokusunu besleyen damarların açılması için gereklilik duyan hastalar, buralarda darlık oluşmuş kalp kasında hasar olmasına dönük hazard taşıyan hastalarda bu işlem belli kurallar dahilinde yapılmaktadır.”
Üstelik, Stena'nın her iki ucunda tantalumdan yapılmış radyoopak işaretçiler bulunuyor, bu da cerrahların stentin doğru bir şekilde yerleştirilmesini kolaylaştırıyor.
Aort kapak darlığı, aort kapağının sertleşmesi ve daralması sonucu ortaya çıkan bir kalp hastalığıdır. Bu durumda, kalbin pompaladığı kanın aort kapağından geçişi zorlaşır ve kalp kasının daha fazla çalışmasına neden olur.
Stent, aort duvarının düzgün bir şekilde şekillenmesine gardenımcı olur ve anevrizmanın stabilize olmasını sağlar.
Bacağa stent takılması, bacaklardaki arterlerin daralması veya tıkanması sonucu kan akışının engellenmesi durumunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tür tıkanmalar genellikle periferik arter hastalığı (PAH) olarak bilinir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ayrıca romatoid artrit ve ankilozan spondilit gibi diğer romatolojik hastalıklar da aort anevrizması nedenleri arasında sayılabilir. Bu yüzden bu hastalıkların bir romatoloji uzmanı tarafından tedavi edilmesi gerekir.
Abdominal aort anevrizmalarının endovasküler tamirinde Anaconda stent greft ile erken ve orta dönem sonuçları
Beslenme alışkanlıkları, stent takılan hastaların damar sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Sağlıklı bir diyet, stentlerin tıkanma riskini azaltır ve genel kardiyovasküler sağlığı iyileştirir. İşte sağlıklı bir diyetin temel unsurları:
Yapılan tetkikler aort anevrizmalarının kaplı stentler ile kapatılması rapor sonucunda tüm anevrizmalar baz alındığında hastada kanama şüphesi var ise tedaviye başlanmalıdır.
Rüptür: Anevrizma belli bir genişliğe ulaştığında yırtılma riski de artar. Aortun anevrizmatik kısmı içinden geçen yüksek kan basıncının da etkisiyle yırtılarak kanın vüLower boşluğuna akmasına izin veren bir delik oluşturabilir.
Aort arterlerine yerleşmiş bulunan kalsifik plaklar hangi gurupta olursa olsun hastaya yapılacak cerrahi müdahalede sorunlu damara stent yerleştirilmesini zorlaştırmaktadır.
Balon, daralmış bölgeye kadar ilerletilir ve ardından balon şişirilerek damarın genişlemesi sağlanır. Bu genişleme, plakları sıkıştırarak damarın açılmasını ve kan akışının iyileşmesini sağlar.
Röntgen ışınlarına maruz kalma: Balonlu anjiyo işlemi sırasında röntgen görüntüleme kullanılır ve bu da hastanın bir miktar radyasyona maruz kalmasına neden olabilir.
Ayrıca, ileri evre kalp yetmezliği olan kişilerde de kalp çarpıntısı hissedilebilir. Bu durumlar, ciddi bir kalp sorununu işaret edebilir ve tıbbi değerlendirme gerektirir.